Mi a szekta ? 1.rész

Cikksorozat

 

Mi is a szekta, csoportosulás jelentése?

 

 

  1. Aki nagyon erős elköteleződést mutat egy dolognak. eszmének vagy személynek és képes érte szinte bármit megtenni.

 

2.Olyan tanítási módszert alkalmaz, amivel pontosan betudja illeszteni az aktuális keresőt, az ő eszméjébe, vagyis kidolgozott módszerek alapján integrál egy adott személyt, amiben megtalálhatja a közös pontot, az “aktiválódást”.

 

3.Szándékosan és előre eltervezetten alakít ki függést a csoporton belül, hogy csak és kizárólag Ő legyen az egyetlen “megváltó”.

 

4.Kihasználja a tagokat, a saját céljaira használja fel őket, legyen az elsőre kis apróság, később ez elképesztően naggyá tud lenni.

 

5.Súlyos vagy kisebb pszichológiai károkat okoz a követőinek és a hozzájuk közelállóknak.

Flying-brain 2_alt

 

Ezek sokféleségét igen nehéz elmondani, hiszen nem csak a spiritualitásról szól egy-egy adott szekta, még akkor sem, ha annak látszik, és itt lehet szó politikai, vallási, eszmei, a lázadók, a kétkedők, és a hitetlenek, stb…
Gyakorlatilag mindenki képes várat emelni a saját eszméjének, ha az fanatizmussá növi ki magát, és ha ebben még követőkre is lel, a kör bezárul, kész a szekta.

Tehát mielőtt valaki belerohanna egy közösségbe, alaposan vizsgálja meg, ugyanis sokáig hittem, a háttér nem fontos, ha a tanítás alkalmas arra, hogy engem előbbre vigyen, igen, ez így is volt, de az előbbre jutásnak puszta illúzióját kelti, egyfajta placebo hatásként, ami nem valós fejlődés, vagy inkább az irány nem biztos hogy az, aminek mi hisszük.

Néhány tipp:

A személy ellenőrzése:

Mondhatnánk ez teljesen mindegy, de ha épp egy pszichopatához készülünk egy alárendelt szerepkörbe, akkor annak nem sok jó vége volt eddig, így elsőként beszéljen és kérdezzen bátran a múltjáról az illetőnek.

Mit állít:

Szintén nagyon fontos pont, mivel ha ő önmagát Istennek tartja az már előrevetít egy s mást, de ha így valaki elfogadja, és továbblépne, még figyeljen másra is;

Lehet e a Vezetővel vitázni?

Alaposan figyeljük meg egy adott (egészséges) vita során, milyen reakciókat vált ki belőle, pláne ha megkérdőjeleződik a Vezető hozzáértése; bár ez annyiból lényegtelen, hogy már az elején a beédesgetés időszakában is nagyon készséges, kedves, viszonylag jó kedélyű és vonzó mások számára, így keressük a piros gombokat, ha nincs, léphetünk is tovább.

Hogyan épül fel a csoport hierarchiája, kik a Tanító segítői, kinek lehet panaszt, problémát jelenteni, ki az, aki úgymond a “jobbkeze” a Tanítónak és kik a szimpla tanítványok?

Ezekből mind nagyon sokféle felépítésű fellelhető, van ahol több Tantó is van, valahol csak 1, vannak akik egymást okítják, így ebből a szempontból problémás, viszont nyilván 1 közösséghez akar valaki tartozni általában, így azon belül kutakodjon, igenis legyen kíváncsi.

Szabályok:

Pontosan meg kell tudnunk mik a csoportra vonatkozó szabályok, az elején , a beédesgetés időszakában nem sokat fogunk hallani, vagy semmit, ugyanis ezekről a többi tag hallgatni fog, – vagy még ők sem veszik észre a szabályokat -.
Legyünk kitartóak és kérdezzen az illető, akár a tanítások menetéről és a hétköznapiakról. 
Tévedés ne essék, mindenhol vannak szabályok és követelmények, amiknek meg kell felelni, ám ezek súlya csak szép lassan, akár a homokóra pereg a jelentkezőre.

Az elvárások:

Ez egy oda-vissza játék, de bizony a tanítványnak tudnia kell mi a célja, nem a csoporton belül, hanem összességében mit vár önmagától, ha ennek a célnak a csoport szöges ellentéte, akkor nincs tovább miről beszélni, ezért vizsgálja meg a jelentkező, mit is fog tudni elérni a közösségen belül és az mivel jár. A legfontosabb kérdések közé tartozik.

A csoport elhagyása:

Mi történik akkor ha elhagyja a csoportot, mert meggondolja magát valaki? Jó eséllyel semmi, de mélyebben vizsgálva kik hagyták már el az adott szektát és miért?
Szintén sokat számít, ha ezzel tisztában vagyunk.
Érdemes figyelni a Tanár reakcióit, miként vélekedik azokról akik kiléptek.

Kapcsolattartás:

Mi a véleménye egy Vezetőnek a kapcsolattartásról, mennyire fontos neki vagy éppen ellenzi?
Ez először általában pozitív válasz szokott lenni, a többi meg később, ha a tanítvány megérett már, vagyis kellően be van hálózva.

Ezzel összefüggő kérdés, hogy hogyan látja a többi embert, és a világot?

Használ e a csoport tudatmódosító szereket?

Milyen költségek merülhetnek fel, ha a csoport tagja?

Hisznek e a világvégében, vagy valami nagyobb, radikális változásban?

Hogyan áll a tanító a szex témaköréhez? 
Ezzel csak óvatosan, több szekta tart orgiákat és kellemetlen meglepetéseket okozhat, ha ez nincs letisztázva.

Szóval összességében ezek azok közé tartoznak, amikre figyelni kell és érdemes, akár frissen lépne be valaki vagy már tag.

Remélem tudtam segíteni.

 

 

Külön köszönet Sharon Colvin-nak, aki szintén a bántalmazottakért állt ki.

 

Bhairavi Sundari Dattatreya Sati 

 Folyt.köv.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s