Gyertyaöntés

Amikor rálépünk a rituális mágia ösvényére, és a kezünkbe kerülnek a szertartások leírásai, sok esetben ajánlják (ezért – azért) a gyertyák használatát. A szövegekben nem egyszer, színes gyertyákat kérnek alkalmazni. Az utam legelején, amikor találkoztam ilyennel, elkezdtem keresni a boltokban a színes gyertyákat. Nagy vidáman meg is vettem, de azt tapasztaltam, hogy igazából csak kívülről színes, de belülről fehér gagyi gyertyákat vittem haza. Nem sokat keseregtem rajta, mert azt a tanácsot kaptam, hogy jobban járok ha magam készítem el a színes gyertyáimat. Most itt szeretném megosztani saját módszerem, azaz hogyan tudsz magadnak otthon, egyszerűen, a mágia gyakorlásához gyertyákat kiönteni.

Legelső sorban kell hozzá szerezned gyertyaviaszt. Vagy direkt erre a célra árusított fehér viaszt veszel, vagy kész fehér gyertyákat (minél többet annál jobb), és azokat szétdarabolod. A kanócokat vedd ki, később még jól jöhetnek, és ha nem elég hosszúak, akkor csomózd össze azokat a kívánt méretre. 

All-focusKell még gyertyakanócnak, kenderből készült madzag, szegek, anyacsavarok, öntőformák, és néhány csomag zsírkréta a viasz színezéséhez (ebből a legolcsóbb tökéletesen megfelelő a célra).  Öntőmintának teljesen jó az üres hintőporos doboz, ugyanis amikor a viasz megszilárdul, ebből is  könnyen kivehető a kész gyertya. 

All-focus

A madzag végére köss egy anyacsavart, kis ráhagyással mérd hozzá a kanócnak szánt részt. Az anyacsavar a madzag lesúlyozása miatt kell, így öntéskor nem megy félre a gyertyában.

All-focus

Kösd hozzá a szeghez a kanócnak rendelt részt.

All-focus

Tedd a formába a lesúlyozott kanócot, mint fent a képen. Igyekezz középre beállítani a kanócot. 

All-focus

Érdemes szétnézni használt konyhai felszereléseket, vagy régiségeket is árusító boltokban. A gyertyaviasz olvasztása céljából használt edényeim ilyen helyen vettem. Bár a fenti kép nem adja vissza teljesen, a két edényke rézből készült. Az alsóhoz járt egy formásan középen kivágott tető, ami lehetővé teszi a kigőzölést.

A viaszt soha sem szabad közvetlen lángon megolvasztani ! Kizárólag gőz felett lehet ! 

Az olvasztás nem éppen illatos művelet. Én a nyári konyhában (ahol készítettem ezeket a képeket) szoktam végrehajtani, ha elfogy a szükséges gyertya. 

Maga az olvasztás menete egyszerű: tegyél egy edénybe vizet.  A víz  fölé tedd  az olvasztóedényt. 

Készítsd elő a viaszt, ha fehér gyertyákat használsz fel, tördeld össze azokat, és vedd ki a kanócokat. Tedd a szilárd viaszdarabokat az olvasztóedénybe. Vegyél elő olyan színű zsírkrétákat, amilyen színűre szeretnéd színezni az elkészítendő gyertyát. Hogy hány zsírkrétát használsz fel, az attól is függ mekkora az öntőformád. Annyi biztos, hogy nem érdemes a zsírkrétával spórolnod, mert ha keveset keversz a fehér viaszhoz, fakó lesz a színe. Minél többet raksz a színes zsírkrétákból a fehér viaszba, annál erősebb színű lesz a kész gyertyád. 

Gyújtsd meg a tüzet a vizes edény alatt, vegyél elő egy fakanalat. Amikor olvadni kezd a viasz, kezdd el kavargatni. Amikor megolvadt az egész viasz az olvasztóedényben, öntsd bele a formába. Ha nem elég, és nincs tele a formád, olvassz megint hozzá egy adagot, és töltsd rá.

A formákból másnap szoktam kivenni a gyertyákat. Ollóval korrigálom a kanóc hosszát, Éles késsel pedig lefaragom a nekem nem tetsző részeket. Az anyacsavarokat benne hagyom, mert amikor csonkig égnek, úgyis előkerülnek.

Az olvasztáskor keverhetsz illóolajokat, száraz növényi porokat a viaszhoz. 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s